Bouwen & verbouwen Interieur Woonkamer

Leer een muur stucen in 8 eenvoudige etappes

Heb jij een oude muur in huis die eigenlijk aan verbouwing toe is. Leer om zelf een muur te stucen met deze 8 eenvoudige etappen. Hierdoor ziet je muur weer spik en splinter uit waardoor je meteen een veel mooie kamer hebt.

Etappe 1: plak de vloer vast

Voorkom dat er stucwerk op de vloer valt. Bedek daarom de vloer eronder met gips of dik plasticfolie. Gebruik tape voor de randen van de vloer om te voorkomen dat er ongewenste vlekken op de plint achterblijven.

Etappe 2: primer het oppervlak

Voordat u begint met het stucen van de muur, is het belangrijk om de ondergrond schoon en stofvrij te maken. U wilt niet dat er stofdeeltjes zichtbaar zijn onder het stucwerk. Breng een primer aan op het blok en laat het een tot twee uur drogen.

Etappe 3: hoekbeschermers aanbrengen

Bescherm de buitenste hoeken van muur met hoekbeschermers. Dit zorgt voor een mooie krappe hoek en beschermt de hoeken van de muur.

Etappe 4: Voorbereiding van de pleister

De exacte voorbereiding voor het maken van gips hangt af van welke u heeft gekocht. Dit staat echter altijd op het product zelf aangegeven. Gebruik in ieder geval een schoon wit bad en een schone mixer. Giet vervolgens de benodigde hoeveelheid water in het bad. Dit staat ook op de verpakking vermeld. Vervolgens voorzichtig de pleister aanbrengen en even laten staan. Kneed vervolgens de pleister tot een homogene massa zonder klonters.

Etappe 5: Breng stuc aan op de muur

Schep eerst het stuc op de ontvangende plank. Dit doe je met een spatel. Breng vervolgens het stuc op de ondergrond aan met een troffel. Het is belangrijk dat het stuc zo gelijkmatig mogelijk over de muur wordt verdeeld. Dit bespaart u tijd bij de volgende etappe.

Etappe 6: lijn de muur uit

Muurnivellering wordt ook wel reyenne genoemd omdat u het doet met een rechte strip. Reien zorgt voor een gladde en egale stucafwerking. Doe dit een voorstelling omdat u geen hobbelige muur nodig hebt.

Etappe 7: het uitvlakken van de muur

Bij etappe 7 gaat u de muur uitvlakken. Dit doet u met een speciaal mes dat in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak aan de muur wordt gehouden. Maak het stuc glad. Werk van boven naar beneden en sluit alle gaten en oneffenheden.

Etappe 8: voltooien stucwerk

Op dit punt voltooit u het hele proces. Als de hele muur droog is, kun je beginnen met stucversiering. Doe dit met een vochtige blokborstel of water uit een plantenspuit.