Bouwen & verbouwen Interieur

Hoe moet ik laminaat leggen?

Voorbereiding

Voordat u het laminaat kunt leggen, is het belangrijk om eerst de ondervloer te leggen. De ondervloer zorgt voor isolatie tegen hitte, vermindert het geluid en houdt vocht tegen. Rol de ondervloer uit met de harde kant naar boven. Laat de ondervloer aan de wanden iets omhoog komen, dit kan later bij de afwerking worden weggesneden. Lijm de naden met aluminium tape.

Voor het leggen van het laminaat is het ook belangrijk om de pakken laminaat 48 uur liggend te acclimatiseren. Pas na die 48 uur kunt u beginnen met het leggen van het laminaat. Laminaat kan in de kou krimpen en in de hitte uitzetten. Als je de koude planken in je warme kamer legt, kunnen ze uitzetten en uitpuilen.

Het leggen van het laminaat

Bij het leggen van laminaat begin je natuurlijk niet in het midden van de kamer, maar in een hoek op de langste muur van de kamer. Leg de eerste planken van hier tot het einde van de kamer. Stop altijd tussen de plank en de muur. Omdat de rij planken niet precies even lang is als je kamer zul je de laatste plank en een stuk ervan moeten afknippen, gebruik dan een laminaatsnijder. Het stuk dat u na het knippen nog heeft, kunt u gebruiken om de volgende klus te beginnen. Tenzij dit een stuk van slechts 20 cm of minder is, gebruikt u een nieuwe plank.

De kleine stukjes die je nog over hebt kun je later gebruiken, dus gooi ze nog niet weg.

Als de hele vloer er in zit, maak je de kamer af door plinten langs de muren te bevestigen. Deze plinten kunt u het beste met lijm of kit bevestigen.