Hoe leef ik milieuvriendelijk zonder vlees, vis en vakanties op te geven?
Maak jij je ook steeds meer zorgen over het milieu en de toekomst van de planeet? Dan ben je niet de enige. Volgens het CBS gaf in 2017 ruim 85% van de Nederlanders aan dat zij zich zorgen maakten over milieuvervuiling. Vaak zijn die zorgen zo erg dat ze hun leven er bijna volledig op aanpassen: ze steken heel veel geld in de verduurzaming van hun huis of krijgen zelfs bewust geen kinderen. Maar wist je dat er ook manieren zijn om een verschil te maken zonder dat je je leven helemaal hoeft te veranderen? Om een voorbeeld te noemen: je kunt je huis inrichten met meubels van mangohout. Olie is dan wel de grootste uitstoter, maar alle kleine beetjes verduurzaming helpen! In dit artikel lees je daarom meer over laagdrempelige dingen die je kunt doen om milieuvervuiling tegen te gaan.
Wie zijn de grootste uitstoters ter wereld?
Misschien is dit goed om te weten: in je eentje ga je de wereld niet redden. Zeker in Nederland niet, want ons kleine landje is maar verantwoordelijk voor 0,38% (afgerond naar 0,4% door de BBB) van de wereldwijde CO2-uitstoot. Wel staat de volledige EU in de top zes grootste uitstoters. Die lijst is als volgt:
- China;
- Verenigde Staten;
- EU;
- India;
- Rusland;
- Japan.
Nederland is in vergelijking met al deze landen maar een bescheiden uitstoter en daar komt ook nog eens bij dat de meeste vervuiling afkomstig is van bedrijven zoals Tata Steel, Shell en Vattenfall. Het einde van de wereld is dus echt niet nabij als jij vanavond toch een lekker biefstukje eet of van de zomer naar Spanje op vakantie gaat. Het is natuurlijk goed als je dat soort dingen minder doet, maar je hoeft je niet schuldig te voelen als je jezelf af en toe leuke of lekkere dingen gunt.
Wat kun je doen tegen milieuvervuiling?
Wil jij toch duurzamer leven, maar wil je niet dat je je leven hier al te veel op moet aanpassen? Dat is zeker mogelijk. Door spullen langer te blijven gebruiken, zet je al een grote stap in de goede richting. Gebruik bijvoorbeeld je smartphone zolang die nog doet wat hij moet doen, in plaats van constant voor het nieuwste model op de markt te gaan. Koop geen fast fashion en draag kleding tot het echt niet meer kan, of doneer het in ieder geval aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel of kledingbank als je het toch weg wilt doen. Doe tot slot meubels niet zomaar weg omdat je ze niet meer mooi vindt en koop nieuwe meubels wanneer dat toch nodig is óf tweedehands, óf gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal. Een mangohout kast is bijvoorbeeld veel beter dan een mahoniekast, omdat mangohout niet uit een bos of woud komt maar van mangobomen – die toch al worden gekapt – afkomstig is.
Door actief “nee” te zeggen tegen onze wegwerpmaatschappij en alles wat je koopt te blijven gebruiken tot het echt kapot gaat, draag je bij aan een beter milieu.