Bouwen & verbouwen Interieur

Hoe kan je het beste je huis verduurzamen?

Door uw huis duurzamer te maken, kunt u uw CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en veel geld besparen. Het verminderen van onze CO2-uitstoot is erg belangrijk als we de aarde bewoonbaar willen houden. Geld besparen is natuurlijk altijd leuk.

Zonnepanelen

Als je je afvraagt of je zonnepanelen nodig hebt, moet je eerst zien hoeveel stroom je nodig hebt. Als u weet hoeveel stroom uw huishouden gebruikt, kunt u eenvoudig berekenen hoeveel panelen u nodig heeft. De vraag is of u ze kunt installeren, het hangt af van de grootte van uw dak en de locatie van uw huis. Het is dus verstandig om een deskundige om advies te vragen. De aanschaf en installatie van zonnepanelen kost gemiddeld 4600 euro en bespaart gemiddeld 460 euro per jaar.

Zonneboiler

Een zonneboiler werkt heel eenvoudig, water wordt in een slang verwarmd en vervolgens opgeslagen. De besparing is beperkt, maar gelukkig is de investering dat ook. Wel is er voldoende ruimte nodig voor de opslagtank, deze is enkele vierkante meters groot.  De aanschaf en installatie van een zonneboiler is ongeveer 2000 euro en u bespaart gemiddeld 80 euro per jaar.

Warmtepomp

Met een luchtwarmtepomp gebruikt u de buitenlucht om uw huis en uw water te verwarmen, dit is een zeer effici├źnte manier. Op dit moment is het het beste om een luchtwarmtepomp te combineren met een cv-ketel, dit is relatief goedkoop omdat u niet alle radiatoren hoeft aan te passen. De luchtwarmtepomp verbruikt veel minder gas en uw CO2-uitstoot wordt met gemiddeld 35 procent gereduceerd. Uw verwarmingsketel dient alleen als back-up voor als het echt koud wordt. Als uw huis al volledig ontdaan is van gas, kunt u ook kiezen voor een volledig elektrische luchtwarmtepomp. Hiermee vermindert u uw CO2-uitstoot met gemiddeld 60 procent. De aanschaf en installatie van een warmtepomp kost gemiddeld 4000 euro en bespaart u gemiddeld 190 euro per jaar.