Aan welke regels moet je je als vrachtwagenchauffeur houden?
Een vrachtwagen is een enorm voertuig. Zeker voor iemand in een kleine auto, is het waarschijnlijk een enorm schrikmoment als jouw truck opeens uit het niets opdoemt. Daarom zijn er vanuit de overheid strenge regels over je verlichting, maar ook over hoe je je verder op de weg moet gedragen en wat je met je vrachtwagen wel en niet mag doen. Geen zorgen, je spatlap bedrukken of op een andere manier je truck pimpen mag gewoon, maar met bepaalde dingen moet je opletten.
In dit artikel vertellen we je meer over de regels voor vrachtwagens en hun chauffeurs.
Wat voor verlichting heb je op je vrachtwagen nodig?
Aan een vrachtwagen worden – als het op verlichting aankomt – dezelfde eisen gesteld als aan een personenauto. Je vrachtwagen moet dus beschikken over:
- 2 grote lichten;
- 2 dimlichten;
- 2 stadslichten;
- 2 richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde;
- waarschuwingsknipperlichten;
- 1 zijrichtingsaanwijzer aan elke zijkant van het voertuig.
Hoeveel spiegels heb je op je vrachtwagen nodig?
Het is goed om op de website van de Rijksoverheid te kijken wat voor spiegels je precies nodig hebt, maar we zullen in deze alinea in ieder geval kort proberen te omschrijven wat de regels zijn: Sinds 2007 is het verplicht voor vrachtwagens om een vooruitkijkspiegel of vooruitkijk-camera te hebben om het gebied direct voor de vrachtwagen te kunnen zien. Hoewel deze verplichting niet geldt voor vrachtwagens die vóór die datum zijn gebouwd, wordt het installeren van een vooruitkijkspiegel wel sterk aanbevolen. Wat wel verplicht is, is zorgen dat je je dode hoek kunt zien. Vrachtwagens die al met grote hoofd- en breedtespiegels zijn uitgerust, hoeven hiervoor geen aparte dodehoekspiegel te hebben. Maar als deze spiegels niet groot genoeg zijn, is een aparte dodehoekspiegel wel verplicht.
Hoe groot mag een vrachtwagen zijn?
Een beladen vrachtwagen mag maximaal 18,75 meter lang zijn en 50 ton wegen (in sommige Europese landen is de max 40 ton). Overschrijd jouw vrachtwagen dit gewicht, dan ben je strafbaar. Wat dit betekent, is dat je geen lading van 50 ton mag meenemen, omdat je vrachtwagen zelf ook al zo’n 7000 kilogram weegt. Voeg je accessoires van een truck shop aan je vrachtwagen toe, dan gaat dit gewicht omhoog. Maar houd je niet in, want over het algemeen is het gewicht van truckaccessoires in vergelijking met je vrachtwagen zelf zo weinig, dat het na te laten is. Je kunt je vrachtwagen dus zorgeloos pimpen, zolang je maar aan de veiligheidseisen voldoet!
Hoe lang mag je achter het stuur zitten?
Hoe lang je in een vrachtwagen achter het stuur mag zitten, is (zoals veel andere dingen omtrent je vrachtwagen) ook wettelijk bepaald. Zo mag je maar maximaal twee dagen per week tien uur achter het stuur zitten. Op andere werkdagen moet je het bij negen uur houden. Ook is er een maximum aan hoelang je per week mag rijden: 56 uur. En rijd je in een week echt zoveel, dan mag je de volgende week niet meer dan 34 uur rijden, want de absolute max voor twee weken is 90 uur. Overigens zit daar geen scheidingslijn in. Rijd je een week veertig en een week vijftig uur, dan mag je de week daarop niet opeens vijftig rijden omdat er twee weken voorbij zijn. De vorige week telt dan nog mee.
We kunnen in dit artikel niet alle regels- en richtlijnen voor vrachtwagenchauffeurs zetten, want dan zou het een boek worden. Ga daarom voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.